29 آبان 1396 In اخبار 0 نظر

رییس جهاددانشگاهی سیستان و بلوچستان تاکید کرد: فرهنگ‌سازی طرح احیاء و تعادل‌بخشی منابع آب تنها راه مقابله با بحران آب سیستان و بلوچستان

ريیس جهاددانشگاهی سیستان و بلوچستان فرهنگ سازی و اطلاع رسانی اهداف و ابعاد طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی را تنها راه مقابله با بحران آب این استان دانست و گفت: جهاددانشگاهی واحد استان در این زمینه با جدیت تلاش می کند.

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی سیستان و بلوچستان، دکتر منصور تاجری 22 آبانماه در نشست اعضای طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی استان اظهار داشت: در سال 93 از طرف وزارت نیرو طرحی تحت عنوان احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی مصوب شد که با همکاری سایر دستگاههای اجرایی، عملیاتی شود.

تاجری با اشاره به فلسفه ذاتی جهاد دانشگاهی که نهادی علمی و دانشگاهی است، افزود: جهاددانشگاهی با توجه به وظایف و ماموریت‌های ویژه که در حوزه‌های فرهنگی، تحقیقاتی، آموزشی و پژوهشی، تبدیل فناوری و فعالیت در زمینه‌های فرهنگ‌سازی و رسانه داشته به عنوان متولی و مجری برگزاری طرح احیا و تعادل‌بخشی منابع آب زیرزمینی در استان‌ها بوده است.

وی ادامه داد: با ارزیابی‌های انجام گرفته از جهاددانشگاهی در چند استان کشور، این نهاد به خوبی توانسته با بهره‌گیری از پتانسیل و ظرفیت‌های نیروی انسانی، دانشگاهی و دانشجویی که در اختیار دارد این طرح را اجرایی و عملیاتی کند.

ريیس جهاددانشگاهی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: یکی از کلیات مهم برای عملیاتی شدن این طرح، فرهنگ سازی مدیریت آب می‌باشد که امید است بتوان با نشست‌هایی، کارگاه‌ها و برنامه‌های پیش بینی شده به اهداف کلی اجرای این طرح دست یافت.

وی ضمن تشریح برنامه ها و فعالیت هایی که تاکنون در راستای اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زمینی استان انجام شده است، گفت:  با توجه بحران آب در استان تنها راه برای مقابله با این بحران، اطلاع‌رسانی و فرهنگ سازی این طرح می باشد که جهاددانشگاهی واحد استان تاکنون در این زمینه توفیقات خوبی داشته است.

در ادامه این نشست ،معاون بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان با بیان اینکه جهاددانشگاهی تاکنون به عنوان مشاور علمی و اجرایی طرح برنامه‌های خوبی تدوین و اجرایی کرده است، افزود: امیدواریم این روند تداوم داشته و توفیقات حاصل شده منتج به تبیین فرهنگ استفاده صحیح از آب و اهداف کلی طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی استان شود.

سارانی با بیان اینکه حفر چاه‌های غیر مجاز، اضافه برداشت آب از چاه‌های مجاز و نصب کنتورهای هوشمند سه محور اصلی طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی به شمار می رود، ادامه داد: جهاددانشگاهی تاکنون در زمینه اطلاع رسانی و فرهنگی سازی حول این سه محور عملکرد خوب داشته اما این نهاد علمی و فرهنگی در این زمینه همچنان باید تلاش کند و بر فرهنگ سازی محورهای و اهداف این طرح مبادرت ورزد.

وی تصریح کرد: باید برای تمامی اقشار جامعه برنامه هایی به اقتضای هر قشر و زمان و مکان آن پیش بینی و اجرایی کنیم و از ظرفیت هایی نظیر فرمانداران، بخشداران شهرداران و شورهای اسلامی و سران قبایل، ائمه جمعه اهل تشیع و تسنن، ائمه جماعات اهل تشیع و تسنن، دانش آموزان، دانشجویان، دانشگاهیان،حوزویان، کشاورزان سطح استان استفاده شود و نشست های کاربردی و توجیهی برای این اقشار مختلف برگزار و حضور تیم های علمی و فرهنگی این طرح را در شهرها و روستاهای استان داشته باشیم تا اهمیت موضوع آب بیش از پیش برای مردم روشن شود.

معاون بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان گفت: در بخش صدا و سیما به عنوان رسانه ملی می توانیم بهتر از گذشته عمل کرده و در قالب چند برنامه 15 دقیقه‌ای از حضور چهره‌های مختلف نظیر از کشاورزان، دانشگاهیان، ائمه جمعه اهل تسنن و تشیع، ریاست جهاددانشگاهی استان، مدیرعمل آب منطقه مدیرعامل شرکت استان، چاهدار، هنرمند و ... استفادهشود  تا عموم مردم به ویژه کشاورزان و چاهداران با اهداف کلی طرح و مزایا و پیامدهای حفر چاه‌های غیر مجاز، اضافه برداشت آب از چاه‌های مجاز و نصب کنتورهای هوشمند آشنا شوند و این برنامه ها به طور مرتب و سلسه‌ای از شبکه استانی هامون در ساعات مختلف شبانه روز پخش و منکس شود.

سارانی طرح داناب را یکی از طرح های بسیار ارزشمند و مهم در فرهنگ سازی استفاده بهینه و درست از آب دانست و گفت: آموزش و پرورش استان تا کنون این طرح را به خوبی برای در سطح مدارس استان انجام داده و این روند باید با برنامه ریزی و جدیت بیشتری تداوم یابد.

وی تصریح کرد: می توانیم برای تبیین محورهای این طرح در کنار طرح داناب اردوهای دانش آموزی و حتی دانشجویی از غیر مجاز و نصب کنتورهای هوشمند داشته باشیم.

معاون بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان اظهار داشت: در راستای اجرای این طرح باید کار و برنامه ویژه و شاخص داشته باشیم و در سطح کشور آنرا جلوه دهیم و باعث الگوبرداری سایر استان ها از این کار و برنامه شویم به عنوان مثال رادیو آب یک برنامه شاخص و ویژه می باشد.

سارانی با اشاره به اینکه آبیاری تحت فشار طرح خوبی در زمینه عدم هدر رفت آب و افزایش سطح زیرکشت محصولات کشاورزی است، ادامه داد: اگر کشاورزی با ۱۰ لیتر آب در ثانیه به روش سنتی ۱۰ هکتار زیر کشت داشته و با آبیاری تحت فشار با همین میزان آب ۲۰ هکتار را زیر کشت می برد این در حقیقت هیچ کمکی به احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی نمی کند لذا برای رسیدن به اهداف کلی طرح احیاء باید در زمینه آبیاری تحت فشار به طور مثال ۱۰ لیتر آب در ثانیه را به ۶ لیتر در ثانیه کاهش دهیم و با این روش می شود سفرهای زیرزمینی آب را احیا کرد.